Zhou Jun

Zhou Jun

Op 26 februari 1955 in Shanghai, China, wordt kunstenaar Zhou Jun geboren. Deze bekende Chinese kunstenaar is lange tijd professor op een kunstacademie in Shanghai en curator van het nationale museum voor moderne kunst in diezelfde stad. In 1989 emigreerden hij en zijn vrouw naar Nederland en vestigden ze zich in Nijmegen. Zijn werk is vaak geëxposeerd, onder meer in Tokio, New York, Hong Kong, Zürich, Parijs, Amsterdam en Nijmegen, zowel in galerieën als musea.
Door Verkerke Posters werden over de gehele wereld posters met zijn werk uitgegeven.
Oost en west gecombineerd
Chinese inkt wordt van oudsher gebruikt om mee te schrijven en mee te schilderen. Het? materiaal kan gebruikt worden om heel traditioneel Chinees werk maken, maar Zhou Jun slaat een brug tussen oosterse en westerse kunst. Zijn stijl gebruikt een losse lijnvoering, zonder strakke contouren. De schilderijen van Zhou Jun zijn heel levendig en krachtig. Hij werkt op speciaal Xuan papier, dat wordt gemaakt van de moerbeiboom. Het werk vereist een perfecte controle over geest, lichaamshouding en penseelvoering. De combinatie van water, inkt en absorberend papier vereist heel precies werken.
Oude geschiedenis van Xie Yi
De kunstschilder Zhou Jun komt uit een artistieke familie. Zijn vader, kunstenaar Shang Beilu, leert Zhou Jun kalligrafie en landschappen schilderen. Later ontmoet kunstenaar Zhou Jun professor Fang Zheng Xian kennen, van wie hij Xie Yi figuurschilderen leert. Xie Yi is schilderen vanuit de vrije hand, met een levendige expressie en krachtige schetsen. Zhou Jun laat zich in zijn werk sterk inspireren door de Yi-mensen. De meesten van hen wonen in de provincie Si Chuan, een grote onvruchtbare vlakte in het zuidwesten van China, met barre temperaturen. Al eeuwenlang vechten de Yi mensen om te overleven in dit ruwe en verlaten landschap, en bewaren ze hun eigen gewoontes en taal. Zij kennen geen materiële welvaart, zij zijn nauw verbonden met de natuur, met Moeder Aarde.

Wij hebben ca. 25 werken van Zhou Jun in huis, allen uit 1990. Het betreft schilderijen van Zhou Jun van Chinese inkt op Xuan papier.
In de jaren negentig hebben we bij Delta Art Gallery, alsmede in het Holland Casino exposities ingericht met werk van Zhou Jun.

Filters

Showing 1–12 of 21 results

1-12 of 21 products