Walasse Ting

Walasse Ting

De Chinees-Amerikaanse kunstschilder, beeldhouwer, grafisch kunstenaar en dichter Walasse Ting is geboren in Wuxi, China op 13 oktober 1929. Hij overlijdt op 17 mei 2010 in New York, USA.

Oost en west ontmoeten elkaar
In 1946 verlaat Walasse Ting zijn geboorteland China om via Hong Kong naar Parijs door te reizen. Daar vestigt hij zich in 1952 en ontmoet hij een aantal belangrijke kunstenaars. Twee daarvan zijn Pierre Alechinsky – waarmee hij bevriend raakt – en Karel Appel (CoBrA-groep). Ondanks het feit dat hij veel leert en ervaart, komt zijn werk niet helemaal tot volle wasdom. Halverwege de jaren ‘50 raakt Ting bevriend met de Amerikaanse kunstenaar Sam Francis. Hij ontdekt dat Amerika meer open staat voor zijn manier van schilderen dan Parijs – Ting verkocht zijn werk goed. In 1960 emigreert Walasse Ting naar New York. Hij houdt zijn atelier in Amsterdam aan, dit atelier deelt hij met Karel Appel en Corneille, met wie hij een goede band heeft. Eenmaal in New York, ontwikkelt Ting in de jaren ’70 een unieke stijl van levendige acrylverf en zijn Chinese kalligrafische penseelstreken.

Frisse en sprekende werken van Ting

De werken van Ting stralen vitaliteit en frisheid uit. Zijn onderwerpen zijn organisch en natuurlijk. Hij schildert sensuele vrouwen, bloemen, vogels, vissen, verschillende soorten dieren en een breed scala aan flora. De kunstwerken van Ting hebben eenvoudige namen, zoals ‘Vrouw met meloen’ of ‘Leaves’. Ondanks het feit dat Walasse Ting volledig autodidact is, zijn diens werken te vinden in de permanente collecties van internationale musea, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, het Chicago Art Institute, het Centre Pompidou in Parijs en het Guggenheim Museum in New York.

De laatste jaren van Walasse Ting

Vanaf 1989 woont Walasse Ting afwisselend in New York en Amsterdam. In 2002 raakt hij na een hersenbloeding in coma, waarna hij wordt verzorgd in een verpleegtehuis in Amstelveen. Twee weken voor zijn dood wordt hij door zijn kinderen naar New York overgebracht waar hij op 80-jarige leeftijd overlijdt.

Filters

Showing all 9 results

9 products