Jan Cremer

Jan Cremer

Jan Cremer is niet alleen een bekend Nederlands schrijver, maar ook beeldend kunstenaar. Hij is geboren in Enschede op 20 april 1940 en volgt lessen aan de kunstacademies in Arnhem en Den Haag, waar hij zich specialiseert in de vrije schilderkunst en grafische technieken. Later volgt hij lessen aan de Franse kunstacademie in Parijs. Kenmerkend zijn de zeegezichten van Jan Cremer.

Overeenkomsten

De literaire werken en de schilderijen van Jan Cremer vertonen opvallende overeenkomsten. Cremer probeert zich in beide los te maken van de traditionele esthetiek en culturele bagage. Zijn werken, waarin veel gebruik gemaakt wordt van symboliek, prediken vernieuwing en verandering. Jan Cremer verlangt, net als andere kunstenaars van zijn generatie, om te leven naar eigen inzichten en ideeën, met een gepaste rebellie naar de gevestigde orde. Het geruchtmakende boek, “Ik Jan Cremer”, is daar een goed voorbeeld van. Met dit boek werd zijn naam tot in brede lagen van de bevolking het synoniem voor brutale provocatie en onverschilligheid voor de heersende moraal. Het is een voorbode van de wilde jaren ‘60.Centraal daarbij is de bevrijding van de idealen van de jaren ‘50. Dit verklaart waarom Cremer ook buiten Nederland veel gelezen werd. Cremer werkt zelf flink mee aan de ophef over het boek, omdat hij er de commerciële mogelijkheden van ziet. Daarnaast schildert Jan Cremer zeegezichten met een kleurrijke onstuimigheid die veel opzien baart in de kunstwereld.

Reizen, schilderen en schrijven

Vanaf 1970 combineert Cremer zijn werk met zijn reis- en zwerflust. Zes maanden per jaar reist hij, de andere maanden verdeelt hij zijn tijd tussen schrijven en schilderen. Tijdens deze reizen schildert Jan Cremer zeegezichten. Veel van zijn reizen hebben een historisch tintje. Zo volgt hij de trektocht van de Hunnen onder Attila en de Mongolen onder Djenghis Khan. Met deze volkeren voelt Cremer zich sterk verwant, zelfs voordat een genealoog ontdekt dat hij langs moederskant zelf uit Mongolië stamt.

Jan Cremer schilderijen

Naast de indrukwekkende zeegezichten van Jan Cremer legt hij zich na 1970 vooral toe op lithografie, wat onder meer resulteert in een aantal ‘Hollandse landschappen’ vol tulpen. ‘Hij vertelt over Holland zoals alleen een emigrant dat zou kunnen doen, pratend over een wijd land met prachtige kleuren, een leeg gewaaide blauwe lucht, een groene wei, plastieken van gele korenschoven op een afgemaaid land (…)’, aldus W.A.L. Beeren, directeur van het museum Boymans-Van Beuningen.

Filters

Showing all 5 results

5 products